donderdag 28 februari 2013

Di Ford's eerste boek....

Het langverwachte, eerste boek van Australische Di Ford komt in April dit jaar eindelijk uit en is genaamd 'Primarily Quilts... 19th Century Inspirations'. Wat een aanwinst! In St. Marie aux Mines heb ik veel van haar Quilts, o.a. 'Phebe' mogen bewonderen.


Zij maakt haar quilts op zo'n bijzondere wijze. Als je goed kijkt naar haar quilt van dichtbij (ik denk dat in het boek ook wel een aantal close-ups zullen staan) dan zul je zien dat zij heel erg slim gebruikt maakt van de prints in de stoffen.

Wil je niet wachten, dan kan je vanaf heden haar boek al pre-orderen via onze site. Zodra het boek uitkomt (verwacht: begin April) zullen wij je het boek direct toesturen!

'Primarily Quilts' by Di Ford
Uitgeverij: Quiltmania


Meer info vind je via deze link.



woensdag 27 februari 2013

Antieke Quilts

Af en toe speur ik het internet wel eens af naar Antieke Quilts. Zomaar... om eens te kijken wat er zoal gemaakt werd, welke stoffen ze vroeger gebruikte en wat er heden ten dage nog van over is.

Zo kwam ik vanochtend weer eens prachtige plaatjes tegen: prachtige antiekjes met mooie patroonontwerpen en daarbij nog eens in 'goede' conditie! Ik denk, daar moet ik even een berichtje over plaatsen, dat vind ik nu eens leuk om met jullie te delen!

Hier was ik helemaal weg van:

Een octagon quilt met een afmeting van +/- 196 x 211cm, gedateerd rond 1845, met stoffen uit de periode van 1825 tot 1845.
Q8886 Early Octagon with Broken Dishes

Wat mij dus opviel was dat deze quilt nog zo mooi 'in de stof zat', vaak bij antieke quilts zijn de stoffen met rood/bruin tinten aan het vergaan, doordat er ijzer in de verf werd gebruikt, welke 'wegroest'. Het lijkt er op dat deze quilt erg goed is onderhouden.

Wat ik nog zo leuk aan deze quilt vind (ja, ik kijk altijd naar stofgebruik in quilts, niet zozeer naar quiltpatronen) is dus het stofgebruik /de prints in deze quilt. Wat een herkenbare prints! Zulk soort zien we inderdaad vaak terug in de bekende reproductielijnen van o.a. Windham, Marcus Fabrics en Moda. En het leuke is, ook de maakster van deze quilt heeft lekker allerlei soorten stofjes (OOK RUITJES EN STREEPJES) door elkaar heen gebruikt. Tijdens de quiltbee noemen we deze stofjes altijd gekscherend 'vieze stofjes'... wat je normaal dus niet zo snel zou combineren kun je dus prima doen om deze prachtige vintage look te krijgen!


En hoe vind je de achterkant!? Helemaal te gek toch!
Over de prijs zullen we het maar niet hebben, dan zullen we nog even moeten doorsparen als we ooit zo'n mooi antiekje willen aanschaffen!

En wat dacht je van deze quilt....
'LeMoynne Star met Turkey Red tussenblokken'

Q8558 LeMoyne Star with Turkey Red Joining Blocks

De quilt is 160 x 188cm groot (de blokken komen elk daarmee op zo'n 12,5cm) en is van ca. 1870 uit Conneticut.

Ook hier vind ik het weer zo'n feest van herkenning en verwondering over de kleuren die voor de sterpunten zijn gebruikt in combinatie met de frisse rode stof voor de tussenblokken.

 

De combinaties kunnen niet gek genoeg zijn, bekijk deze blokken maar eens: een 'Nine patch on point bar quilt' uit 1870 (198 x 229cm) 

 Fouter kan het bijna niet als combinaties maar het eindresultaat is zo verbluffend mooi:

Q8425 Nine Patch on Point Bar Quilt

dinsdag 26 februari 2013

Temecula Virus III

Inmiddels zijn we al weer aardig aan de beterende hand. Dank jullie wel voor jullie lieve beterschapswensen... denk dat ik daar aardig van ben opgeknapt ;o)

Nee, het Temecula Virus is nog niet over in Nederland...
Zelf loop ik nu 2 weken achter door de beurs in Zwolle! Ai... maar het komt goed.
Vorige week heb ik, naar mijn eigen zeggen, het moeilijkste blok van de 5 gemaakt.


Op het blog van Temecula stonden ook voor het 3e blok (zie foto hierboven). De maten waren alleen iets krap, de blokjes kwamen redelijk nauw uit en moest na het naaien dan ook even goed opletten toen ik de sashings er aan ging naaien.
Meten is weten, ook nu weer. Maar ze zitten er inmiddels tussen en de 3e rij is dan ook al weer klaar. Goed gevoel.

De poes had volgens mij een minder goed gevoel, kijk 'm eens boos kijken!

"MAMMIE!!!!!! Je mag niet met de lapjes bezig zijn, je MOET MIJ KROELEN!!!"

Nu op naar de 4e rij van Temecula! ik ga het steeds leuker vinden. Heb de quilt nu ook al af gezien, ik zal de foto van het Temecula blog hier even voor jullie bijplakken (voor degenen die 'm nog niet hebben gezien)....

Temecula Quilt
Mijn sashings zijn ook hetzelfde als de Temecula Quilt, alleen voor de randen gebruik ik een andere stof, denk dat ik in ieder geval deze mooie uit de Civil War Melodies daarvoor gebruik:

In plaats van de gestreepte randstof zoals in de Temecula Quilt. Voor randstof nr 2 ga ik binnenkort eens in eigen winkeltje neuzen, er zijn weer prachtige nieuwe Marcus Brothers stoffen binnen. Heb al een favoriet die er zeker voor in aanmerking komt:
Fijne dag! Bedankt voor het langskomen!

zondag 24 februari 2013

Van Lappenkraam naar Lappenmand...

We zijn inmiddels alweer een goede week verwijderd van de Handwerkbeurs. Wat een ongelofelijke happening was dat! De 2e beurs die ik als 'De Quilt Ster' heb mogen draaien, en wat een succes.

Ik las dat er iets meer dan 170 stands vertegenwoordigd waren op de beurs, in allerhande handwerk: alles voor breien, haken, borduren (prachtige franse stands), patchworken en meer. Gewoon te veel om te zien. Het was dit jaar dan ook voor het eerst dat de beurs 4 dagen duurde, met als grootste bezoekerspiek op zaterdag. Totaal zijn er 14.000 bezoekers naar de beurs gekomen.


De 3e dag moest ik net voor de beurs haar deuren opende nog even snel van het toilet gebruik maken, ik liep de hoek om om de beurs te verlaten, en ik schrok eigenlijk een beetje van de 'muur' van wachtende bezoekers waar ik tegenaan liep. Inwendig moest ik hier zo om lachen om het grappige aanblik dat ik de laatste dag toch nog even een foto'tje hiervan moest maken...


En wat ontzettend leuk dat we zo ontzettend veel bezoekers hebben gehad. Ik vond het ook erg leuk om de quiltsters 'uit het Noorden' te mogen ontmoeten. Vele ken je van naam, via web-orders, via Blogger of via Facebook, en dan is het zo'n klein wereldje als je elkaar hier 'in het echt' ontmoet. Ik vond het heel erg leuk in ieder geval.

Patricia nam de moeite om even een kiekje te schieten voor op haar blog...

Dank je wel voor de leuke foto, hier zie je (vlnr) Anneke, Annemarie & Me. Alleen onze grote hulp Francis ontbreekt nog in het plaatje...


... Maar zij stond goed in beeld gebracht op een foto die de organisatie van de Handwerkbeurs zelf hadden gemaakt om op hun site te plaatsen. Hier vind je een heel foto-overzicht van de beurs.



Door alle drukte op de beurs hebben ik zelf een paar 'kleine rondjes' gedaan, vaak aan het einde van de dag, om toch een impressie te krijgen van wat er nu allemaal gaande was.
Vond het ook erg leuk om de mede standhouders uit het quiltwereldje weer te ontmoeten.

Tja, en van mijn 'ontdekkingstochten' over de beurs neem ik dan ook altijd wel weer iets mee. Je kan nooit lapjes en werkjes genoeg hebben... hoeveel er ook al in de kast thuis ligt...


De borduurtjes zijn van 'Liebervolle Kreuzstichentwurfe', en Zwolle was hun enige beurs in Nederland dit jaar. Wat een prachtige werkjes en stand lieten zij in Zwolle zien. Ik zou geen borduurtjes kopen.... maar ja, jullie hebben het al door: ik heb een zwak hart.
Ik heb 2 leuke mini's gekocht. Wie weet maak ik ze nog eens 'tussendoor'.


Al met al was het een heel indrukwekkende week. We hebben enorm genoten en heel veel leuke mensen ontmoet. Leuk dat jullie nog even kwamen 'zwaaien' langs standje nr 19. Volgend jaar zijn wij weer van de partij, dat staat al ingepland.

Na thuiskomst belande ik alleen van de lappenkraam in de lappenmand, volgens mij zoals zovelen inmiddels in Nederland. Afgelopen week daarom niet zoveel kunnen bloggen, het was nog druk van de nasleep van de beurs en verder kon ik door ziekte daarom niet veel doen.
Vandaag gaat het alweer wat beter, alhoewel de zakdoekjes nog altijd in de aanslag liggen!

Voor iedereen een heel fijne zondag!
Veel Patch-Plezier!
Marcha






donderdag 14 februari 2013

de eerste fotos uit Zwolle

We zijn helemaal klaar voor de eerste dag van de beurs. De stand staat er netjes bij, al wat bekende medestandhouders gezien. dat gaat een gezellige dag worden!

Gistern met het opbouwen al wat sfeerkiekjes kunnen maken, genieten jullie even mee van de eerste fototjes van de beurs?!

(excuus voor de rare tekstindeling en rare fotoplaatsing. helaas heb ik dit berichtje via mijn mobieltje moeten plaatsen met een minischermpje
/



donderdag 7 februari 2013

Wedtrijd Quiltje Jeannet...

Inmiddels wordt het Quiltje Jeannet erg goed ontvangen, er zijn zulke leuke reacties op dat ik heb bedacht om hier een leuk evenement aan toe te voegen!

WEDSTRIJD QUILTJE JEANNET
Tot en met 31 mei 2013 heb je de tijd om een eigen versie van Quiltje Jeannet te maken.
Allerlei variaties zijn toegestaan, mits de blokgrootte en lay-out hetzelfde blijven.

Om mee te doen kun je via onze site een foto insturen van je quiltje waarna deze op een speciale pagina wordt gepubliceerd. Hierna zal een week lang een stemmingsronde plaatsvinden waarna de winnaar van deze wedstrijd bekend zal worden gemaakt.

Meer informatie over deelname, vind je HIER.

Onze eigen Els van de vrijdagochtend bee is al aan het patchen geslagen met het patroontje, en ik kon het jullie niet onthouden om dit schattige blokje te laten zien. Het is een freubelwerkje, maar oh zo schattig zijn de blokjes van formaat. Ik ben dan ook erg benieuwd wat voor moois jullie allemaal zullen maken!

Hieronder zie je het quiltje, ontworpen naar aanleiding van de Quiltvertelshow van Jeannet in de winkel in Dreischor. Raak jij al geïnspireerd?



Klik HIER voor het gratis patroontje.

P.s. helaas is bij de eerste versie van de gratis download een foutje in het bestand blijven staan. Hier stond dat het quiltje een afmeting heeft van 51x51cm, wat onjuist is. Het quiltje meet 43,5x43,5cm en is inmiddels aangepast.

•    •    •    •    •
Tips & Trucks voor het maken van MINI MALLETJES
Zoals he hebt gezien op het patroon zijn de patroontjes voor dit blokje van mini formaat. Hoe kun je hier nu het beste malletjes voor maken? Welnu, ik heb voor jullie een kleine tutorial gemaakt hoe ik mijn minimalletjes maak, voor een zo zuiver mogelijk opteken-resultaat.

Wat heb je nodig?
1. patroontjes, uitgeknipt, iets groter dan de naailijnen
2. paternoplaat dun
3. schuurpapier (géén slap schuurpapier, zoals van Action)
4. Pritt (geen ander merk, deze hechten toch minder goed)

 
Werk op een ondergrondje, lijm de achterkant van het schuurpapier helemaal in tot over de randen (zodat écht alles goed is ingelijmd). Pak dan het stukje paternoplaat, leg over het ingelijmde deel en druk stevig aan.

Lijm dan de op papier over getrokken patroontjes in, helemaal inlijmen, tot over de randjes.
Leg op het paternoplaat en wrijf stevig aan.
Nu goed laten drogen, dit kan wel een uurtje duren.

Vervolgens knip je de onderdeeltjes uit, zorg ervoor dat je alle onderdeeltjes op dezelfde manier uitknipt. Ik knip altijd tegen de zwarte lijn aan, zodat je geen wit meer ziet.

Voila, je patroon-malletjes zijn klaar.

Om er nu voor te zorgen dat je stof zo min mogelijk schuift, leg je tijdens het optekenen een stukje schuurpapier onder de stof. Zo kun je zo precies mogelijk optekenen.


dinsdag 5 februari 2013

Om te watertanden...

Om te watertanden.... de nieuwste serie van French General 'La Belle Fleur' is inmiddels in de winkel gearriveerd! Wat een inspiratie krijgen we daar weer van!
De stoffen zijn verkrijgbaar aan de rol, er zijn Charm Packs (12,5 x 12,5cm) en Layer Cakes (25x25cm).


Ook zijn inmiddels de FatQuartertjes alweer gesneden, en voor de bezoekers in de winkel ook de FatEights! Zelf vind ik het ook altijd erg leuk om zoveel mogelijk stofjes te sparen.... ik hou van scrapquitljes moet je weten, en ja... dan kun je geen stofjes genoeg hebben!


De houten kast hebben we omgedoopt tot Fig Tree kast, met hierin de hele serie van Tapestry. Hmmm.... ook al zo mooi. Mocht je in de winkel langskomen: het nieuwste boek van Fig Tree designer Joanna Figueroa mag hier ook niet ontbreken en staat voor je klaar om lekker ingekeken te worden.


Heb ik jullie weer genoeg stofinspiratie gegeven om de dag door te komen, hihi, ik denk het wel! Ik wens jullie veel Patch Plezier!

maandag 4 februari 2013

Temecula Virus II

Gosh wat keek ik uit naar afgelopen vrijdag! Inmiddels zijn de dagen alweer voorbij, maar als je dan met zo'n leuk project bezig ben, kan het niet snel genoeg weer de volgende vrijdag worden! Benieuwd naar welke blokjes er ditmaal komen gaan.

Zaterdagavond thuis gekomen en direct de stoffenbak in gedoken (zie je het voor je! Ik, in een heeeeele grote mand, zwemmend in alle lapjes! haha, nee de lapjesbak is nog niet zo groot dat we er al in kunnen induiken). Ik vond het deze keer al wel moeilijker een samenstelling te maken met de kleurtjes...

Zoals gezegd, zaterdagavond de lapjes uitgezocht en gesneden. Gisteren na het ontbijtje direct lekker aan de slag: Sientje van de kast gepakt en de blokjes zitten naaien. Das nog eens een leuk begin van de zondag!

Hihi, daarna kwamen er een aantal verplichtingen om de hoek kijken hoor, dus hou me ten goede dat ik een fijne zondag start heb gehad.


Inmiddels ben ik ook druk met de voorbereidingen voor de beurs in Zwolle die volgende week plaats gaat vinden. Helemaal uit het Zuiden vertrekken we met een bus vol spulletjes volgende week woensdagochtend al richting het noorden. Het is erg spannend, wat kunnen we verwachten, hoe druk zal het worden (ik denk héél druk, aangezien dit een heeeeeel erg leuke beurs is), wie ga ik allemaal ontmoeten en wat voor leuke lapjes en handwerkjes kom ik zelf weer tegen!?

Maar de week is zo weer om, dus, voor degenen die naar Zwolle komen, zwaai even naar ons bij standje nr 19! Wij staan direct na binnenkomst het eerste pad in aan de rechterkant!

Fijne dag!
Marcha