woensdag 26 maart 2014

Dear Jane in kruissteekjes...

Ik krijg wel vaker de vraag in de winkel, maar moet het antwoord altijd schuldig blijven.
"Het patroon voor Dear Jane in kruissteekjes, weet u waar die verkrijgbaar is?"

Het antwoord kwam vanochtend vanaf een onverwachte plek: vanachter de kassa bij Albert Heijn!
Niet dat ik er zelf over begon, maar wekelijks hebben de cassière en ik onze 'borduur' en 'handwerk' update, heel erg grappig, zij was zojuist aan dit mega project begonnen!

Wow wat leuk, ik denk, ga het direct met jullie delen, voor wie er nog niet achter is waar je dit borduurpatroon kunt vinden, op de site bij Nelly van Es is het patroon gratis te downloaden!
Dank je wel Annelies voor je tip!
Het borduurproject is ongeveer 111 x 111cm groot bij 12,6dr/cm
Net als de Dear Jane Quilt een groot project dus.

Hieronder zie je de Dear Jane Quilt, bestaande uit 225 quiltpatronen (169 middenblokken en 56 hoekpunten), gemaakt door Jane A. Stickle en gesigneerd in 1863.

 Het gelijknamige boek waar de patronen in beschreven staan is het meest verkochte quiltboek in de wereld en nog altijd zijn er vele quiltsters bezig hun eigen versie van deze prachtige inspirerende quilt te vervaardigen. 


Ik adviseer de aankomende maaksters altijd om vanuit het midden te beginnen met het maken van de quilt. Het is niet voor iedereen weggelegd zo'n groot project af te maken. Hoe leuk is het dan als je vanuit het midden start, toch een 'vierkant' deel af te hebben, in plaats van enkele rijen met blokken!

Ook voor de kleuropbouw kan het verstandig zijn vanuit het midden te starten met het kiezen/plannen van de kleuren. Zo ontstaat er een evenwichtige harmonie.
Of... gewoon lukraak blokken maken, dat is altijd de keuze van de quiltster zelf ;o)

Vorig jaar, 2013, was het het 150e jubileumjaar van deze Dear Jane quilt en werd gevierd met een prachtige Dear Jane tentoonstelling tijdens de Pour l'Amour du Fil beurs van Quiltmania in Nantes.

Ik had het genoegen daar bij te mogen zijn en heb vele prachtige exemplaren mogen bewonderen, van over heel de wereld waren ze ingezonden om tijdens dit evenement tentoongesteld te worden.


Meer informatie, tips en trucs vind je op de webpagina van de schrijfster van het boek, Brenda Papadakis, www.dearjane.com.


8 opmerkingen:

quilting Jeannet zei

Heel goed stukje Marcha, wie weet, begin ik er ook nog eens aan.....;)

Lupineke zei

De meest mooie quilt aller tijden wat mij betreft, maar ik zal hem nooit gaan maken, da's ver boven mijn mogelijkheden ;) Dank je voor het meegenieten!!

Thea zei

Wat een leuk berichtje, Marcha. De tip om vanuit het midden te beginnen zou ook een goeie geweest zijn voor mijn Civil War Diary Quilt. Ik ben nu over de helft, maar wil nu toch de volgorde van het voorbeeld aanhouden...

conny's quilts zei

Leuk blogje over deze "moeder der quilts". OP het blog : "That quilt" vind je ook nog heel duidelijk uitleg met foto's per blokje

Patricia zei

Wat leuk dat je over de DJ vertelt.
Onze quiltgroep met quiltsters uit uit Katwijk/Oegstgeest/Noordwijk is laatst door een quiltshow van Betty Prins zo enthousiast geraakt dat we er onlangs met de hele groep aan begonnen zijn.
Gelukkig was ik ook al in het midden begonnen !

betty prins zei

Marcha, wat leuk dat borduurpatroon van de DJ en zo leuk in de kleuren van mijn eigen DJ, die ook in Nantes hing...!!!
Het maken van zo'n quilt neemt aardig wat tijd in beslag, maar het leuke is dat je blokje voor blokje maakt en dan, na een paar jaar (4 bij mij) is zij dan toch af en was het doorquilten een feestje!!
Ik was vorige week in je winkel, wat een stoffenparadijsje heb je daar, ik kwam met heel mooi lapjes thuis!!

Dear Jane zei

Wat een mooie informatie, zou ik deze mogen gebruiken op mijn fb groep Dear Jane borduren?

Graag hoor ik van u,
Hartelijke groet,
Chantal

Craftluver Marianna zei

Oh wat super! Ik had wel eens een franse site gezien met borduur patronen. Ben zelf bijna klaar nog twee randen driehoeken. leuk blogje,heel informatief!