maandag 19 januari 2015

Edyta Sitar • Laundry Basket Quilts

Als zelfstandig ondernemer is het keihard werken. Alles voor de zaak. Gelukkig maak je als zelfstandige quiltshop-eigenaresse ook enorm veel leuke dingen mee. Gelukkig maar.

Afgelopen weekend was Edyta Sitar (de dame achter 'Laundry Basket Quilts') in Nederland.
Onze Moda stoffenleverancier had een geweldige trunkshow georganiseerd voor de Europeese Quiltshops.

Voor wie Edyta niet kent, ik zal haar even voorstellen: Edyta Sitar komt van origine uit Polen, is vele jaren geleden geemigreerd naar Amerika en getrouwd met Michael. Het handwerken heeft zij van haar moeder geleerd, maar het werkelijke patchen en quilten van haar 'schoon'oma, de oma van haar man.

Hierboven zie je de quilt van de voorpagina van haar nieuwste boek 'Reasons for Quilts' (tipje: Edyta was zo vriendelijk een aantal winkel exemplaren voor ons te signeren!)

Prachtige hexagonnen gecombineerd met een broderie persé rand en applicaties welke zij machinaal heeft opgewerkt.

Ook hieronder zie je patchwork met applicatie gecombineerd.
Edyta werkt heel veel met de naaimachine. De meeste applicaties die zij maakt, bevestigd ze machinaal.


Zij gebruikt het liefst een dubbelzijdig plakbaar vlies, zoals Steam-a-Seam, omdat je deze makkelijk op je ondergrond kan aanbrengen waarna het blijft plakken. Je kunt zo snel resultaat zien. Zit je applicatie niet goed, dan haal je het van je ondergrond en plaatst het opnieuw. Als het resultaat goed is, dan pas strijk je het definitief vast.
Vliesofix is hierintegen niet plakbaar en zit na het strijken direct vast.

De applicaties werkt zij op een aantal manieren af:
1. met een kleine zigzag steek of feston steek.
Als je de steek goed wilt zien gebruikt zij gekleurd Aurifil garen, dikte 50 in de kleur van de applicatie
Als je de steek niet wilt laten opvallen gebruikt zij Aurifil nylon garen. Voor de batiks en gedekte kleuren gebruikt zij altijd de kleur 'Smoke'.

2. 'Raw edge', hiervoor gebruikt zij een 'normale' stiksteek en stikt een paar milimeter aan de binnenzijde van de applicatie. De applicatie is dus niet afgewerkt aan de randjes. "Pas na een keer of 5 wassen", zegt Edyta "dan pas gaan de randjes een beetje rafelen. Maar dat is juist een mooi resultaat."

Voor beide methodes gebruikt zij een Aurifil dikte 50 ondergaren, zoals kleurnummer 2370

 Edyta ontwerpt haar eigen stoffen series voor Moda Fabrics. Al een aantal jaren volg ik haar werk en de mooie stoffenseries die zij maakt. Haar signatuur is het gebruik van printstoffen (voornamelijk van haar eigen collecties, 3 Sisters en Blackbird Designs) in combinatie met batiks. Al haar quilts stralen een intense warmte uit door haar kleurgebruik.


Edyta geeft een tipje van de sluier:
"Als ik mijn stoffen uitzoek voor een nieuwe kleur kijk ik niet per definitie naar kleuren die bij elkaar passen. Wat ik belangrijker vind is dat er 5 soorten stoffen in mijn quilts voorkomen:
1. Grote (bloemen) prints
2. Medium prints
3. Kleine prints
4. Prints met een lengte richting, zoals strepen, randen, swirls
5. Polka dots"

Als je deze ingrediënten combineert met heldere tinten en aard-tonen in zowel printstoffen als batiks, kom je uit bij de stijl waar Edyta zo bekend om staat.


Hieronder laat Edyta de quilt zien met 'Shooting Star' patroon. De Shooting Star sterren zijn handig en snel gemaakt met de naaimachine door middel van haar Shooting Star snijmal.

Ik heb online een leuke uitleg van haar gevonden die zij ons gisteren dus heeft voor gedaan. KLIK HIER voor het filmpje op YouTube.

Naast de Shooting Star snijmal heeft zij ook een handige snijmal voor de Dresden Star, zie de quilt hieronder. De mal werkt op dezelfde techniek. De vorm van de mal is alleen iets anders waardoor er meer punten in de ster zitten dan in de Shooting Star.


Edyta verzamelt zelf ook antieke quilts, vanwaar zij patronen ontleend en met 'nieuwe' oude stofjes een 2.0 versie maakt.Wat een inspiratie komt er weer voorbij he dames!
Poeh poeh.... heerlijk om naar te kijken! Ik heb dan ook echt zitten genieten. Van haar verhalen en van haar prachtige quilts!


Zelf mochten we ook aan de slag met het 'Little Butterflies' quiltje.


Tijdens de trunkshow was daar geen tijd meer voor (veel te veel te zien), maar thuisgekomen... eerst alles even lekker laten bezinken en toen toch alvast een beginnetje gemaakt.
Het patroon is los verkrijgbaar zodat je zelf je kleurtjes/stofjes kan uitzoeken.

Binnenkort zullen de complete stofpakketjes binnen komen. Hierin zitten dan ook alle voorgewerkte onderdeeltjes in het pakketje. De onderdeeltjes worden 'laser-gesneden' waardoor een een superscherpe snijlijn ontstaat en randjes niet geraafeld zijn (én reeds voorzien zijn van plakvlies! Hoe makkelijk kan het zijn!)


Verder hebben we nog wat leuke Aurifil garenpakketjes meegenomen met garens die Edyta veel gebruikt (zie de Quilters Essentials met mooie blenders!) en het Aurifil pakketje inclusief snoeperige Heart's Content candy voor het maken van onderstaand quiltje.


Tja, en dan kon natuurlijk de statie-foto niet uitblijven ;o)Thank you Edyta for sharing your stories, helpful tips, warmth & kindness!

Voor wie nog geen genoeg van Edyta heeft gekregen, hieronder een stukje Trunk Show welke ik online heb gevonden voor jullie: