vrijdag 16 december 2011

Ouwetjes

Oh wat vind ik die ouwetjes toch schattig staan! Welke? Nou, die ouwe naaimachientjes. Ze hoeven niet te kunnen naaien voor mij, maar ter decoratie zijn ze geweldig!

Zo gezegd, zo gedaan: Marcha is op 'jacht' gegaan... én gevonden! Zowaar in mijn eigen woonplaats. Afgelopen vrijdag kon ik het ouwetje komen bekijken. En ooooohh wat is ie mooi! Op slag verliefd, dat kun je wel zeggen: mijn eerste antieke naaimachientje.

Maar ik heb er helemaal geen verstand van hoor! Ik google wel eens het e.e.a. maar het zegt mij helaas nog niet zo heel veel. Hoe kun je zien wat de ouderdom is en hoe werkt het eigenlijk qua inspannen en het spoeltje opspoelen? Geen idee, ik ga daar vast nog wel eens achterkomen.

Misschien is er iemand met een goede tip waar er meer informatie te vinden is over antieke naaimachientjes?


De mevrouw waar ik het ouwetje ging bekijken had er nog wel meer staan.... en uiteindelijk ging ik er dus met 2 naar huis....


De ene is een Singer (links) en de andere is een Simplex (rechts)
. De voormalige eigenaresse had een oude sleutel van haar eigen oude naaimachine en daarmee kun je de kap van de Simplex open maken. Helaas zit er bij deze gekochte geen sleutel bij en moet ik het even doen met alleen bewonderen van de kap! Van de week maar eens creatief met schroevendraaiers gaan peuteren....

Maar de kap van het kleine Singertje kan wel open.... toevallig was ik ook nog eens mijn huisje aan het versieren voor kerst. 1 + 1 = 2: dit ouwetje ga ik lekker gebruiken met mijn kerstdecoratie.

Hup Hup, nog meer 'ouwetjes' opgesnord, in dit geval mijn minibeertjes die ik vroeger heb gemaakt naar eigen ontwerp. Drie ervan vonden het heel erg leuk om dit naaimachientje voor kerst te vergezellen:


Mr. Skittels demonstreert hier het handwieltje.


En natuurlijk moest ie ook even op de foto met sneeuwpopje om de mooie gravure plaat te laten zien met klimop!

Is het geen gezellig tafereeltje geworden zo!? Ik geniet er in ieder geval met volle teugen van.
Wat een geweldig kerst-gevoel geeft mij dit! Zelfs mijn man vond het top!

Ik wens iedereen alvast veel warmte en gezelligheid de komende dagen voor kerst!