dinsdag 18 september 2012

Eindelijk St Marie...

Een paar daagjes St Marie aux Mines houdt in dat je veel loopt, veel ziet, veel te veel ziet, weer wat verder loopt, dan weer eens met de bus en uiteindelijk kerkje in, kerkje uit.

Maar wat een ontzettend leuke dagen heb ik gehad in de dorpjes van Val d'Argent.
Donderdag begon het spektakel en zijn buurvrouw Tiny en ik afgereisd naar het verste dorpje (paar km met de pendelbus) Rombach-Le-Franc. Hier begon onze tour.

 Antieke franse quilt, hexagonnen en opgewerkt met wol.Deze quilt lijkt grappige printstofjes te hebben, maar als je verder kijkt zie je dat alle effen stoffen zijn opgewerkt met de naaimachine. Sarah Vedeler maakt erg vrolijke quilts met deze techniek.Erg onder de indruk was ik van de quilt (of... quiltjes) van Kumiko Frydl.


Zo'n 3 maanden doet ze gemiddeld over een quiltje, mits ze er zo'n 10-12uur per dag aan werkte. Wat een opgaaf om dit te maken, maar het zijn ware kunstwerkjes.
Wie krijgt er nu niet zin in zo'n heerlijke tulband na al die quilts!
Wij hebben zie niet geproefd, maar ze zagen er verrukkelijk uit!Nog meer moois, het houdt niet op....


's Avonds gingen we naar het Theater waar de expositie van de antieke quiltverzameling van de oprichter van Moda was. Voor een select aantal genodigden zou hij een rondleiding geven en meer vertellen over de achtergrond van de quilts en zijn collectie.
Mazzeltje dat we daar bij waren, had het niet willen missen ;o)


Hieronder zie je de stappen wat het textiel ondergaat voor het de volledige bedrukking op de stof heeft.
 Men. Mark Dunn laat hier één van zijn mooiste antieke quilts zien. Rechts is de originele (uit 18-nogwat) met een sitsen rand waar je de glans nog op ziet zitten. De quilt is waarschijnlijk nooit gewassen geweest.

Wat Men. M. Dunn dus doet is onder de naam Howard Marcus de serie 'Collections for a Cause' uitbrengen. De collecties die onder deze naam uitkomen bevatten vaak 1op1 reproducties van de stoffen uit een bepaalde antieke quilt.

Je ziet daarom links van Men. M. Dunn de reproductie quilt van de originele rechts.Hij vertelde ook dat de opbrengsten van deze specifieke series naar een goed doel gaan, om zo ook wat terug te geven aan de samenleving.

De collectie Collections for a Cause - Friendship die op onderstaande foto is te zien, zie je op het bed de antieke quilt, en hangend de reproductie. De stoffen zijn 1op1 nagemaakt. Omdat deze originele quilt zoveel rood in zich had, hebben ze de opbrengsten van deze collectie aan het Rode Kruis geschonken.Erg leuk om deze kleine wetenswaardigheden te horen en ook zeker zo leuk om deze op mijn blog weer te delen. Nog lang niet alle foto's heb ik kunnen laten zien, wellicht later deze week nog wat leuke kiekjes. Om uit zo'n 600 foto's te moeten kiezen is wel heel erg lastig!

Fijne dag!