maandag 3 september 2012

Kimono's kijken in het zijdemuseum

Afgelopen donderdag zijn (quilt-)vriendin Gonny, moeders en ik er op uit getrokken naar het zijdemuseum 'World of Silk' in Meliskerke. Tot en met 29 september is daar de tentoonstelling 'From Japan with Love 2'.


Bij de ingang werden we al aangenaam verrast door een bruids-kimono (boven) welke volledig opgewerkt was met een speciale 'knoop' techniek (lijkt op franse knoopjes zoals bij borduren). Maar stel je dan eens voor dat zo'n hele kimono daarmee versierd is.....
Hieronder een detail foto:Het was erg mooi om al deze kunstwerken te zien. Veelal waren de kimono's met de hand beschilderd of geborduurd. Hier een kleine impressie:Deze kraanvogels zijn handgeborduurd met zijde.Deze zijde is voorzien van een laagje (blad) goud.
 

Set van 3: de rode en de crème kimono droeg de bruid onder de mooi bewerkte kimono die in het midden hangt!


Mijn favoriet: een bruidkimono met prachige zachte kleuren, veel zilver en pauwen.
Alles handbewerkt!


Jongens kimono's
(let op de middelste tekening, een gezellige dikkerd op de rug van een koi vis!)
Naast kimono's waren er ook Obi's te bezichtigen.
Obi's zijn de 'gespen' van een Kimono.Door speciale 'Obi' ontwerpers worden er op zijde of papier ontwerpen gemaakt. Als deze worden verkocht aan obi-makers, hebben zij het alleenrecht over dit ontwerp en kunnen andere dit ook niet meer namaken. Erg kostbare ontwerpen dus.... en prachigt om te zien, hier een greep uit de obi-ontwerpen:


Handbeschilderd en prachig om alle details te zien.

Of het je smaak is of niet, daar valt niet over te twisten, maar het was zeker de moeite waard om deze kunstwerken van dichtbij te bekijken!

's Middags nog een lekker broodje gegeten in Zoutelande en op de terugweg nog even gespiekt bij wat brocantewinkeltjes... dat leverde leuke kiekjes op!Spaart iemand nog poezenbeeldjes?

En zo sloten we een erg gezellig en geslaagd middagje af!