woensdag 27 februari 2013

Antieke Quilts

Af en toe speur ik het internet wel eens af naar Antieke Quilts. Zomaar... om eens te kijken wat er zoal gemaakt werd, welke stoffen ze vroeger gebruikte en wat er heden ten dage nog van over is.

Zo kwam ik vanochtend weer eens prachtige plaatjes tegen: prachtige antiekjes met mooie patroonontwerpen en daarbij nog eens in 'goede' conditie! Ik denk, daar moet ik even een berichtje over plaatsen, dat vind ik nu eens leuk om met jullie te delen!

Hier was ik helemaal weg van:

Een octagon quilt met een afmeting van +/- 196 x 211cm, gedateerd rond 1845, met stoffen uit de periode van 1825 tot 1845.
Q8886 Early Octagon with Broken Dishes

Wat mij dus opviel was dat deze quilt nog zo mooi 'in de stof zat', vaak bij antieke quilts zijn de stoffen met rood/bruin tinten aan het vergaan, doordat er ijzer in de verf werd gebruikt, welke 'wegroest'. Het lijkt er op dat deze quilt erg goed is onderhouden.

Wat ik nog zo leuk aan deze quilt vind (ja, ik kijk altijd naar stofgebruik in quilts, niet zozeer naar quiltpatronen) is dus het stofgebruik /de prints in deze quilt. Wat een herkenbare prints! Zulk soort zien we inderdaad vaak terug in de bekende reproductielijnen van o.a. Windham, Marcus Fabrics en Moda. En het leuke is, ook de maakster van deze quilt heeft lekker allerlei soorten stofjes (OOK RUITJES EN STREEPJES) door elkaar heen gebruikt. Tijdens de quiltbee noemen we deze stofjes altijd gekscherend 'vieze stofjes'... wat je normaal dus niet zo snel zou combineren kun je dus prima doen om deze prachtige vintage look te krijgen!


En hoe vind je de achterkant!? Helemaal te gek toch!
Over de prijs zullen we het maar niet hebben, dan zullen we nog even moeten doorsparen als we ooit zo'n mooi antiekje willen aanschaffen!

En wat dacht je van deze quilt....
'LeMoynne Star met Turkey Red tussenblokken'

Q8558 LeMoyne Star with Turkey Red Joining Blocks

De quilt is 160 x 188cm groot (de blokken komen elk daarmee op zo'n 12,5cm) en is van ca. 1870 uit Conneticut.

Ook hier vind ik het weer zo'n feest van herkenning en verwondering over de kleuren die voor de sterpunten zijn gebruikt in combinatie met de frisse rode stof voor de tussenblokken.

 

De combinaties kunnen niet gek genoeg zijn, bekijk deze blokken maar eens: een 'Nine patch on point bar quilt' uit 1870 (198 x 229cm) 

 Fouter kan het bijna niet als combinaties maar het eindresultaat is zo verbluffend mooi:

Q8425 Nine Patch on Point Bar Quilt