woensdag 26 juni 2013

Mijn ouwetjes

Oh wat was ik verrukt toen ze bij mij arriveerden! Enige tijd geleden heb ik mijzelf verwend met 2 prachtige antieke quiltjes. Een Crib quiltje (voor een babybedje) en een Poppenquiltje.
Steeds meer en meer raak ik verslingerd aan de nostalgie die met de antieke quilts samen gaan. De historie hiervan interesseert mij enorm en kon het dan ook niet laten om op zoek te gaan naar antieke quiltjes voor mijn privé verzameling!

In de quilts die ik maak met de reproductiestoffen van nu vind ik het altijd heel uitdagend om zoveel mogelijk stofjes te gebruiken, om zo tot een echt scrap effect te komen.

Toen ik mij wat meer ging verdiepen in de antieke quiltjes viel het mij op dat je vaak heel herkenbare stofjes terug ziet komen die tegenwoordig worden 'gereproduceerd' ofwel: worden nagemaakt. In mijn zoektocht naar mijn eerste antieke quiltjes was één van mijn punten op mijn verlanglijstje dat het quiltjes moesten zijn met veel variatie in stof.

Het eerste quiltje wat ik heb gevonden heet 'Lady of the Lake' en meet 40" x 28", ofwel 101,5 x 71cm en werd gebruikt als baby dekentje. het is gevuld met batting en is geknoopt met lichtroze.
Het quiltje is gevonden in de regio Adirondack, noord van de staat New York.
Het quiltje word gedateerd rond 1880-1890.


Poes was natuurlijk weer van de partij toen het kastje open ging...


Je zou het misschien niet zeggen, maar totaal zitten hier 597 driehoekjes in verwerkt!
Het is een snoepje... je blijft kijken en zoeken naar herkenbare stofjes. Hierin een aantal zeer bekende stofjes gevonden, ook de double pink stofjes zie je altijd wel terugkomen, zeker in de huidige stoffen van Judie Rothermel!



Mijn 2e aanwinst die ik heb 'opgeduikeld' is een poppendekentje. Hij meet 27" x 16" ofwel  69 x 40cm en is niet gevoerd. Dit quiltje komt uit Madson County, ook in de staat New York en wordt gedateerd rond 1880.

Ook hier weer gevallen voor de vele stofjes die in de blokken zijn verwerkt. Twee stofjes kan ik zo thuisbrengen,... ik zal ze je laten zien!


Dit stofje met de 'ufo's' zoals ik ze maar gekscherend noem zat in de collectie 'Judie's 25th Anniversary' door Judie Rothermel van begin dit jaar. Niet in het blauw, maar juist in het geel met roze...


Zie je hoe leuk het is je stofjes zo terug te vinden!

Hier een 2e stofje die voor mij heel herkenbaar was.
Het groene stofje met de kleine vogeltjes...



Deze is gereproduceerd in de collectie 'Garden Party' van Blackbird Designs.

Ik kan er heerlijk van genieten en pas de quiltjes af en toe eens uit mijn kast om ze weer eens na te speuren en kijken wat ik nu weer tegenkom! Wat mij wel opvalt is dat er meer werd gedurfd met stofjes. Uiteraard was dat in die tijd ook normaal, er waren niet veel meer stofjes om iets mee te maken, dus je 'moest het er mee doen' ofwel: Make-do!





Bedankt voor het langskomen!
Veel patchplezier!