vrijdag 20 mei 2011

Project: OPA

In maart ben ik gestart met een 'geheim' projectje. Daags na het overlijden van mijn schoonopa (februari 2011) brachten we een bezoekje aan schoonoma. Oma vertelde dat ze alle kleding van opa zachtjes aan aan het verzamelen en aan het opruimen was. Weggooien zou zonde zijn, ze zou het wel naar de kerk, of anders het e.e.a. aan een neef geven. 
Hmm.... bij het horen van dit relaas van oma gingen mijn radartjes draaien.... "Zal ik er anders iets van maken?" was mijn vraag. Bij oma kwamen er vraagtekens, "Kan dat dan? want ík heb daar geen verstand van".
Afin, en zo geschiedde.... ik ging met 2 king-size boodschappentassen naar huis: opa's mooiste overhemden, pyama's en stropdassen had ik mee gekregen om te kunnen verknippen. Oma en ik hadden afgesproken om dit projectje nog niet mee te delen aan de rest van de familie, het zou anders grote druk bij mij uitoefenen om hier mee aan de slag te gaan.

Maar nu... 2 maanden later zit er lekker schot in de zaak en kan ik het aan om mijn vorderingen in de openbaarheid mee te delen: Project OPA.

Allereerst moest ik natuurlijk bedenken wat voor patroon ik voor dit projectje zou gaan gebruiken. Een maat had ik al: de achterkant van deze quilt word namelijk van een lichtblauw fleece-kleed. Normaal zou je zeggen: "Das toch gewoon een standaard fleece-kleed?". Maar deze niet, want deze gebruikte opa wel eens!
Zo ben ik gaan brainstormen en ben ik uitgekomen op een blok van 12x12cm, waarbij er 3 stoken zijn van 4x12cm. Ik heb gebruik gemaakt van de paper-piece techniek voor deze blokken, omdat de meeste blousen en stropdassen erg rekbaar zijn.

De blokken zouden om en om komen te liggen: beginnend bij verticaal, en het volgende blok horizontaal neergelegd. Dit 7 blokken breed en 10 rijen lang. De rest om dit grote middenstuk word een brede rand.


Gaandeweg ben ik op een wat spannender patroon uitgekomen. Ik had namelijk al een hele reeks blousen genaaid met dit blok, waarna ik ook maar eens aan de stropdassen ben begonnen. En zo kwam ik tot dit basisresultaat:


Op bovenstaande foto zie je de blokjes van de overhemden, en de blokjes van de stropdassen. Deze laatste zijn gemarkeerd met X. Alle overhemd-blokjes links en rechts van de stropdas-blokjes liggen met de donkerste kleur boven. De rij onder de stropdas-blokjes zijn dus alleen overhemd-blokjes, deze liggen met de lichtste kleur boven.
Zoals je ziet zijn er nu nog lege gaten. Deze heb ik opgevuld (foto hieronder) met hele blokken van een blauwe pyama. Pyama jas had een werkje in de stof, de broek was effen. En dit heb ik dus om en om neergelegd. Zo ontstaat er een heel rustig effect tussen de overhemd- & stropdassen-blokken.Nou had de pyama-jas van opa zakjes, en dit heb ik als een klein 'grapje' verwerkt in de quilt. Eén blok heeft dus een deel van een zakje meegenaaid. Leuk voor oma, kan ze een zakdoekje in bewaren!

Wel, afgelopen maandag heb ik de laatste 35 van de 70 blokjes gemaakt (w.o. 20 blauwe blokjes, minder werk dus), en heb ik 's avonds de eerste 3 rijen genaaid.


Tja, en dan krijg ik de smaak te pakken he! Dus dinsdagavond heb ik de volgende 4 rijen genaaid. Hier het resultaat einde van de avond:

 
En ook woensdagavond ben ik fanatiek geweest, het ging steeds sneller! Het grote middenstuk is nu af. Het licht blauwe fleece-kleed heb ik er even onder gelegd, zodat je beter kunt zien wat het eind formaat zal worden. Het fleece komt dus aan de achterkant, en om het middenstuk van blokken komt nog een rand!


Helaas is mijn hobbykamer niet breder, en was er niemand aanwezig om 'm omhoog te houden voor een betere foto! Nu op zoek naar een mooie stof voor de rand en bies!

Groetjes van Marcha