zondag 6 januari 2013

Sampler Quilt Top is een AFFO!

 Wat gaat de tijd toch snel! Zo zit je in de voorbereidingen van de sfeerdagen voor kerst, en zo zit je alweer op 6 januari.... zeker als je het drukt hebt, zijn de dagen zo om. Afgelopen periode erg veel gedaan op patchwork gebied, veel drukte gehad in de winkel, uiteraard de drukte van de privé momentjes tijdens kerst en de jaarwisseling.... en zo belanden we dan alweer hier.

Ik probeer uiteraard weer wat vaker te bloggen, mis het heel erg als ik al een weekje niets heb gepost, maar ja, soms komt dat zo uit.


Welnu, hier laat ik jullie de laatste 2 blokken van de Sampler Quilt zien die ik heb ontworpen voor de vervolgcursus. De week voor kerst heb ik er hard aan gewerkt om de top helemaal af te krijgen. 

Blok # 8: Tumbling Blocks
Twee technieken gevangen in één blok: Engelse Paper Piecing en Applicatie.

Als je op afbeeldingen google'd op 'Tumbling Blocks' kom je de mooiste quilts tegen!
Een ouwetje, maar het is maar hoe je deze in het jasje steekt!


 Block #9 Baskets
Ook al zo'n leukerdje om te maken. Hierin zit ook weer een applicatietechniek, om de hengseltjes mooi rond te krijgen.

Al met al waren de blokken erg leuk om te maken.
Tada! Hieronder zie je ze dan eindelijk allemaal tezamen:


Op een vrije middag uitgelegd op de vloer en ben ik begonnen om de sashings er tussen te naaien.
 De blokken heb ik (op 2 na i.v.m. de techniek) allemaal met de hand genaaid. Nou ja, ik ben dan ook wel weer zo, tijd is erg kostbaar bij mij op dit moment, de sashings zijn er dus keurig met de naaimachine aangezet...


Alles netjes uitmeten en spelden, dan gaat dat prima hoor.
Ben ook erg blij met mijn 'dunste' Clovernaaldjes. Lekker lang en dun, ideaal voor werk met de naaimachine. Omdat ze zo dun zijn, 'vervormt' je werk ook niet zo daar je door 2 lagen stof steekt. En is je naaiwerk weer netter. Plus je kunt er gewoon overheen naaien, van bobbeltjes merk je niets.

Daarna de rand eraan gezet. Zo bij de een of de andere quilt, hangt ook af van het ontwerp en het patroon, vind ik het mooi om de hoeken diagonaal af te werken. Allerlei tips en trucs in boeken ooit voor opgezocht, nu draai ik mijn hand hier niet meer voor om en leg ze met gemak in de diagonaal.

Hieronder zie je dus hoe ik mijn hoeken 'met gemak' diagonaal afwerk. Ik leg de randen neer en vouw de rechtse vertikale rand diagonaal over de horizontale, waarna ik zorg dat de 2 stukken precies op elkaar liggen, en diagonaal vanuit de hoek vertrekken.

Als je dit zorgvuldig neerlegt en met het strijkijzer perst, kun je direct over de nieuw gevormde naailijn naaien, uiteraard aan de verkeerde kan van de stof. Niets meer meten, gewoon even 'strijken' is mijn advies!
En hoor het mij zeggen: Mien Pietje Precies!


 

Met trots mag ik u dan presenteren: de Sampler Quilt!
 

Helaas was er op het moment niemand anders thuis om 'm netjes voor mij omhoog te houden.
Maar het idee is er. De afmeting van de top is nu 135 x 135cm.


Nu fase 2, het doorrijgen en quilten... ben er nog steeds niet uit.
Ik ben niet zo'n heel erge fan van het quilten. Uiteraard kan ik het wel, heel netjes zelfs, maar liever ontwerp en maak ik nieuwe quiltjes! Een heel herkenbaar probleem hoor ik altijd.

Ik laat 'm zowiezo doorrijgen via Elly Prins, maar ik neig er toch ook naar om 'm dan maar direct door te laten quilten...
Als ie over 4 weekjes terug zou komen kan ik 'm namelijk direct afbiezen en ophangen, wel zo leuk. Er zijn namelijk nog genoeg leuke werkjes waar ik op dit moment mee bezig ben!