zondag 6 januari 2013

Sampler Quilt Top is een AFFO!

 Wat gaat de tijd toch snel! Zo zit je in de voorbereidingen van de sfeerdagen voor kerst, en zo zit je alweer op 6 januari.... zeker als je het drukt hebt, zijn de dagen zo om. Afgelopen periode erg veel gedaan op patchwork gebied, veel drukte gehad in de winkel, uiteraard de drukte van de privé momentjes tijdens kerst en de jaarwisseling.... en zo belanden we dan alweer hier.

Ik probeer uiteraard weer wat vaker te bloggen, mis het heel erg als ik al een weekje niets heb gepost, maar ja, soms komt dat zo uit.


Welnu, hier laat ik jullie de laatste 2 blokken van de Sampler Quilt zien die ik heb ontworpen voor de vervolgcursus. De week voor kerst heb ik er hard aan gewerkt om de top helemaal af te krijgen. 

Blok # 8: Tumbling Blocks
Twee technieken gevangen in één blok: Engelse Paper Piecing en Applicatie.

Als je op afbeeldingen google'd op 'Tumbling Blocks' kom je de mooiste quilts tegen!
Een ouwetje, maar het is maar hoe je deze in het jasje steekt!


 Block #9 Baskets
Ook al zo'n leukerdje om te maken. Hierin zit ook weer een applicatietechniek, om de hengseltjes mooi rond te krijgen.

Al met al waren de blokken erg leuk om te maken.
Tada! Hieronder zie je ze dan eindelijk allemaal tezamen:


Op een vrije middag uitgelegd op de vloer en ben ik begonnen om de sashings er tussen te naaien.
 De blokken heb ik (op 2 na i.v.m. de techniek) allemaal met de hand genaaid. Nou ja, ik ben dan ook wel weer zo, tijd is erg kostbaar bij mij op dit moment, de sashings zijn er dus keurig met de naaimachine aangezet...


Alles netjes uitmeten en spelden, dan gaat dat prima hoor.
Ben ook erg blij met mijn 'dunste' Clovernaaldjes. Lekker lang en dun, ideaal voor werk met de naaimachine. Omdat ze zo dun zijn, 'vervormt' je werk ook niet zo daar je door 2 lagen stof steekt. En is je naaiwerk weer netter. Plus je kunt er gewoon overheen naaien, van bobbeltjes merk je niets.

Daarna de rand eraan gezet. Zo bij de een of de andere quilt, hangt ook af van het ontwerp en het patroon, vind ik het mooi om de hoeken diagonaal af te werken. Allerlei tips en trucs in boeken ooit voor opgezocht, nu draai ik mijn hand hier niet meer voor om en leg ze met gemak in de diagonaal.

Hieronder zie je dus hoe ik mijn hoeken 'met gemak' diagonaal afwerk. Ik leg de randen neer en vouw de rechtse vertikale rand diagonaal over de horizontale, waarna ik zorg dat de 2 stukken precies op elkaar liggen, en diagonaal vanuit de hoek vertrekken.

Als je dit zorgvuldig neerlegt en met het strijkijzer perst, kun je direct over de nieuw gevormde naailijn naaien, uiteraard aan de verkeerde kan van de stof. Niets meer meten, gewoon even 'strijken' is mijn advies!
En hoor het mij zeggen: Mien Pietje Precies!


 

Met trots mag ik u dan presenteren: de Sampler Quilt!
 

Helaas was er op het moment niemand anders thuis om 'm netjes voor mij omhoog te houden.
Maar het idee is er. De afmeting van de top is nu 135 x 135cm.


Nu fase 2, het doorrijgen en quilten... ben er nog steeds niet uit.
Ik ben niet zo'n heel erge fan van het quilten. Uiteraard kan ik het wel, heel netjes zelfs, maar liever ontwerp en maak ik nieuwe quiltjes! Een heel herkenbaar probleem hoor ik altijd.

Ik laat 'm zowiezo doorrijgen via Elly Prins, maar ik neig er toch ook naar om 'm dan maar direct door te laten quilten...
Als ie over 4 weekjes terug zou komen kan ik 'm namelijk direct afbiezen en ophangen, wel zo leuk. Er zijn namelijk nog genoeg leuke werkjes waar ik op dit moment mee bezig ben!

12 opmerkingen:

Roos zei

Hij is erg mooi geworden Marcha.
Groetjes Roos

Heleni zei

Dus jij hebt ook al last van vliegende tijd? Ik kom altijd te kort....
Wat een leuke sampler heb je gemaakt. Prachtige blokken.
En je hoeken zijn perfect. Ik doe het ook al heel lang op dezelfde manier.
Ook ooit uitgevonden om mijn cursisten het makkelijker te maken en uiteraard mezelf, haha.

gr.Heleni

Carin zei

Dat is een supermooie sampler quilt geworden !!

Jane in Wales zei

Wat mooi is je sampler! Ook de rand eromheen- prachtig!
En je werkt zo netjes. Ja, dat doorquilten...ik wil ook altijd meteen weer verder met iets anders.

jacq zei

ziet er heel mooi uit! dat doorquilten dat is een heel herkenbaar probleem, ik kan het ook en ook best netjes maar op de 1 of andere manier is tops maken en ook het bedenken ervan veel leuker

Cybele's patch zei

Wat is hij leuk geworden. Mooie stofkeuze. En ja, quilten is hier ook een struikelblok. Patchen vind ik veel leuker.

quilting Jeannet zei

Prachtig geworden joh, en dat foefje van dat strijken doe ik ook al jaren, werkt perfect! Je hebt groot gelijk dat je hem meteen laat doorquilten, dat gaat heel mooi worden.

AnitaS zei

Het is een hele mooie top geworden. Ik wil ook altijd daarna weer wat nieuws maken. Maar doorwuilten maakt een quilt wel erg mooi. Zucht.

Sylvia zei

Héle mooie sampler is het geworden, mooie tinten en zo precies gemaakt!
Tja, dubbelen en doorquilten zijn ook niet mijn favoriet!
Groetjes Sylvia.

Annemarie zei

Prachtig Marcha! Ondanks je tijdgebrek toch maar mooi even gemaakt, knap hoor! Vind het zelf ook het mooiste om de hoeken diagonaal af te werken. Zou de quilt ook lekker laten quilten door Elly. Ze doet dit inderdaad zo mooi en jij hebt weer tijd voor andere werkzaamheden. Groetjes, Annemarie

Debbie Spoelstra zei

Je sampler is prachtig geworden!!!

Dineke zei

Dat is een mooie sampler geworden